Search
Close this search box.

Leieborg als Rolstoel Advies Team (RAT)

Sinds 1/1/2019 zijn tussenkomsten voor mobiliteitshulpmiddelen een onderdeel van de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB). Voorheen waren die tussenkomsten voor het grootste deel een onderdeel van de federale sociale zekerheid (RIZIV), met nog aanvullende tegemoetkomingen bij het VAPH.

Mobiliteitshulpmiddelen (MOHM) zijn alle hulpmiddelen voor personen die door een beperking nodig zijn om zich te kunnen verplaatsen. Rolstoelen zijn de meest gekende hulpmiddelen, maar ook driewielfietsen, elektrische scooters, onderstellen voor zitschelpen en loophulpmiddelen,… vallen hieronder. Afhankelijk van de graad van afhankelijkheid en de functionaliteit zal een mobiliteitshulpmiddel (gedeeltelijk) terugbetaald worden. De vergoeding hiervoor gebeurt via de Zorgkas.

Voor bepaalde mobiliteitshulpmiddelen, zoals een eerste rolstoel, elektronische rolstoelen, scooters of een hulpmiddel op maat gemaakt, is het advies van “Rolstoel Advies Team” (RAT) nodig. Leieborg is erkend als Rolstoel Advies Team (RAT) door de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) Agentschap Zorg en Gezondheid sinds 1 oktober 2019.

Ons multidisciplinair team bestaat uit een revalidatiearts, een orthopedist, een team van kinesisten en ergotherapeuten die samenwerken voor het “Rolstoel Advies Rapport” (RAR) dat bij een onderzoek wordt opgemaakt.

Op zoek naar meer informatie?
Kijk dan eens op de website van de Vlaamse Sociale Bescherming.

Lees ook therapeutische begeleiding.